woensdag, januari 13, 2021

Moestuinieren doet denken aan spruitjeslucht

Bijna 60  verschillende dingen staan op mijn menu dit jaar. Van asperges, aardappelen tot rucola. Honderd aardbeienplanten, vijf  druivenstruiken, rode en zwarte bessen moeten voor fruit zorgen. Moestuinieren is voor mij een leuke bezigheid geworden. De sportschool is verwisseld voor de woelvork,  riek,  landhak schoffel, hark en meer. 

Rechts zie je de afbeelding van een deel van  wat het komend jaar op mijn bord gaat liggen.  Keurig geregistreerd in de wisselteelt onder het motto


Ik teel het hele jaar door. Ook nu oogst ik nog. Niet al te veel, maar wat palmkool, boerenkool en spruitjes, prei, peen en niet te vergeten Rucola. Kijk, ik kan ook een ander laten oogsten als ik er niet ben.

Veel mensen in mijn omgeving gruwen van moestuin groenten. Ze moeten er niet zoveel van hebben. Armoe vinden ze dit. Ze vergelijken mij met vroeger. Dat je als oud vrouwtje of mannetje naar de moestuin fietst en daar iets doet. Omdat groenten kopen duur is, denken ze. Nou ik help ze graag uit de droom. 
Afgelopen jaar was ik €750 kwijt, dus €63 per maand en het eerste jaar dat ik huurde €2500. Maar ik moet eerlijk zijn, op de moestuin is er niemand te vinden die de kosten in kaart brengt.... zeggen ze. 

De basiskosten zijn 

Daarbij komen extra dingen, zoals vliesdoek, kweekbakken, gereedschap, compostbakken, wat extra gaas tegen de preivlieg, nog wat extra bescherming tegen de koolvlieg en ga zo maar door. 

De smaak van langzaam gegroeide groenten is zoveel beter dan die je in de supermarkt koopt. Patat bij de gewone patatkraam is lang niet zo lekker.  Een zaak zoals House of frites in Delft, die patat van biologisch geteelde aardappelen maakt evenaart dat.
Voor mij is het hobby en ik vind het heerlijk om in de buitenlucht te werken.

Er zijn uitzonderingen. Zoals water geven aan net wortelzaad tijdens het kiemen gedurende drie weken is een dingetje. Dagelijks liefst twee keer in de zaaitijd naar de tuin. De grond mag niet verdrogen, want dan barst de grond en dan kiemt het niet. Je mag ook niet teveel water geven, want dan zwemmen de zaadjes weg. 
Voor komend jaar heb ik op de stoffenmarkt 4 meter van 140 cm breed stevige jute gekocht. Het schijnt dat je dan bijna niet hoeft om te kijken naar het zaaien.
Om de wortelvlieg tegen te houden, zaai je het liefst Afrikaantjes.  Op de vroegere moestuin met dijkgrond, had ik helemaal geen last van wortelvlieg. Misschien dat ik dit jaar wel op ruggen ga zaaien. 

De meeste bezoekers haken al af wanneer ik het heb over moestuinieren. Dit blogje zal dan ook geen veel gelezen blog worden. 

En als je dan al zo'n vieze peen ziet. Ja, ik kan me er iets bij voorstellen.
14 opmerkingen:

 1. Hoi Consuminder, En als ik ‘moestuinieren’ zie staan moet ik dus gewoon lezen. Dus een extra hit uit Spanje. Met groetenTon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heerlijk je eigen groenten,fruit en kruiden kweken,moet zeggen dat ik lang niet zoveel uit geef aan de moestuin)370 vierkante meters)en ook in de thuistuin nog het een en ander,de huur is jaarlijks 66,60 aan zaden geef ik ook niet heel veel uit en deels verzamel ik zelf de zaden,wel heb ik ooit een polytunnelkas gekocht (10x 4 meter)en nog wat zaken zoals een schuurtje(150,euro ) en veel gereedschap is van vlooienmarkten en tuin ruil beursjes.
  maar ik kan zeggen dat ik hoop nog wat jaartjes te kunnen moestuin nieren,dat buiten zijn,de smaak en ieder jaar weer verwonderd staan hoe er uit zo'n klein zaadje zoveel goeds en lekkers kan voortkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, de huur is buiten de randstad altijd lager. Als deze moestuin stopt, dan is er nergens meer een plek in de omgeving te huren!
   Lager kan altijd. Maar bemesting kost ook het nodige. Niet alles is met compost op te lossen. Kalk, magnesium, Kali, stikstof.

   Verwijderen
 3. Leuk hoor,moestuinieren.Hier zijn de tuintjes onbetaalbaar(buiten de randstad,maar toch) Dus ik maak tuintjes voor zieke of oude mensen netjes.Zo werk ik ook lekker buiten.Hier en daar krijg ik wat lekkers.Vandaag uurtje in de zon gewerkt, kreeg een visje van de visboer en een fles wijn.En gratis zonnetje en gevoel nuttig bezig te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel leuk. Lekker bezig Idd. De voedselbank heeft ruimte voor vrijwilligers. Wel telen, maar dan toch je groente kopen. Ze telen niet het hele jaar door.

   Verwijderen
 4. Leuke hobby toch moestuinieren. Een hobby mag wel wat kosten zeker zo'n gezonde hé! Mijn grootste plezier (hobby) is fietsen zoals de afgelopen paar dagen. Het was zonnig doch koud wat heerlijk fiets weer is. Heb er weer een kilometer of 60 bij gefietst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was heerlijk weer vandaag. Mooi fietsweer, op de fietspaden hier was het bijna droog gevroren, op enkele plekken na. Een goed half uur gewandeld. Morgen naar Delft en daar een eind lopen.

   Verwijderen
 5. Moestuinieren, heerlijk. Nou krijg ik mijn beweging ruimschoots dankzij het wandelen met de hond, daarom ben ik heel blij met de MakkelijkMoestuin-bak dieik sinds acht jaar in mijn tuin heb. Ik mis het spitten van de zware kleigrond en eindeloos watergeven en het fietsen naar de andere kant van de stad helemaal niet, maar geniet wel van de enorme opbrengsten en ook nog heel dichtbij. Zelfs nu groeit er nog blad- en krulpeterselie, en in de beschutting van een grote bloempot staat nog snijbiet.
  De kosten waren in het eerste jaar het hoogst, voor de bak zelf, de speciale grondmix en de zaden. Nu is het een kwestie van af en toe grond aanvullen (heb daarvoor op drie plekken de tuin composthopen), dat is wel even wat werk maar kost geen geld. Alleen de nieuwe zaden, voor een tientje per jaar ongeveer, moet ik wel kopen. ‘s Zomers verzamel ik de gedroogde koeienvlaaien van de Schotse Hooglanders hier in het park, die ik in kleinere stukjes breek. Ook gratis. Sommige jaren heb ik geen zin om er groenten in te kweken, dan laat ik de goudsbloemen en Oost-Indische kers die in de bak is uitgezaaid staan en geniet ik van de bloemen.
  Het enige wat ik mis zijn de gezellige praatjes met de andere leden van de tuindersvereniging.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, is ook wel zo. Een hond kun je ook uitlaten en krijg je beweging door. Mest scheppen deed ik ook bij een schapenboer onlangs. Brandnetels plukken voor de stikstof in de composthoop. Regelmatig omscheppen. Alles vormde beweging.

   Verwijderen
 6. Wij hebben zelf een grote tuin en ik hoop dit jaar dan ook wat groente & fruit uit eigen tuin te kunnen oogsten. Het bewust bezig zijn met eten, lekker buiten en actief. Als de vogeltjes mijn fruit opeten vind ik het prima, slakken op de sla geen probleem. Met een zuiver biologisch en volledig onbemest plan hoop ik dat het vanzelf in evenwicht komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk een grote tuin. Slakken vind ik niet lekker hoor. Ik ben altijd bereid om luis, spint en andere sla op de composthoop te gooien.

   Verwijderen
 7. Afrikaantjes hoef je niet te zaaien, ze planten zich vanzelf wel voort als asielzoeker...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig val je niet over het discriminerende woord Afrikaantje. 😆

   Verwijderen

Inkomens en koopkracht over de laatste 40 - 50 jaar

Netto inkomen huishoudens  Na het programma Scheefgroei in de polder  van afgelopen zondag en die ook komende zondag wordt uitgezonden, kwam...