dinsdag, januari 26, 2021

Terugverdientijd koksmes in 21 kant en klaar salades

Het gemak van kant en klaar is groot en als je weinig tijd hebt is het gemakkelijker om daarvoor te kiezen. 
Kant en klaar gekocht is op de lange termijn duurder.  Niet iedereen is even handig met het hanteren van een mes. Dat kost oefening. 
Ooit zag ik een moeder van twee kinderen die moeite had met het snijden van een paprika.

Ik zag Izerina reageren op het dilemma zelf doen en de moeite van een omslag in denken. 
Ze reageerde op  het blog van Klein FarmHuis  de creatieve kok, die de maand januari gebruikt om below the line te eten.  met de volgende tekst:

'Je moet ook creatief kunnen en willen koken met zo'n budget. Ik sprak iemand, die eigenlijk zuinig moet doen. Ze koopt éénpersoons zakjes gesneden groenten voor een euro. Zo makkelijk. Dan zwijg ik maar.'

Hoe breng je mensen op een cultuurverandering door zelf te snijden is toch vooral het uitrekenen van het verschil.

Bovendien is een kant en klaar gesneden uit de winkel aantrekkelijk aangeboden. Meer soorten dan je normaal zelf snijdt.  Hoe bewaar je dat? Niet eenvoudig. 
Neem nu deze cesarsalade van AH. 3,79 voor een simpele salade. Wat zit er in?

Romaine sla, zachtgekookt ei, gegrilde kipreepjes, gebakken spekjes, caesardressing, croutons, regato kaas. Totaal 225 gram.
Ondoenlijk  om voor één persoon dit voor één dag te maken.  Maaltijd voorbereiden  (voedingscentrum) is de oplossing.


Wat kost die salade wanneer je het zelf maakt?


Wanneer je verder kijkt naar de ingrediënten zie je suiker, maïszetmeel, citroenzuur, antioxidanten, kaaspoeder, zout, voedingszuur staan. Vergeet de goedkope glucosestroop niet. 
Stel de resterende ingrediënten op  0,21 cent. Totale prijs €2.00. Dat is €1,79 voordeliger.
Dat is natuurlijk ook het probleem. Zelf snijden van een aantrekkelijke salade voor één persoon is ondoenlijk. In de kantine op je werk kun je ook niet  alle dagen achtereen aankomen met dezelfde salade.... toch? Ach de terreur van  je collega loonslaven in de kantine. 

Maaltijd voorbereiden (Meal preppen) is het antwoord op het zelf maken van salades die voordelig zijn en goed te eten. 
Dan lukt het met gemak om zelf voor de hele week voor een habbekrats en minder vaak naar de winkel lekker te koken. Alleen al omdat je minder vaak naar de winkel hoeft, bespaar je al geld. 
Eén investering is onontbeerlijk en dat is een goed koksmes. Ik kocht de mijne bij Kookpunt. Tot op de dag van vandaag heb ik er veel plezier van. Een 23 centimeter mes met aaneengesmeed handvat.  Die mogelijkheid zie ik niet meer op de website.

Maar je kunt er ook één kopen bij Bol.com Mijn keus zou dit Brabantia mes zijn voor €37,00 van 33,5 cm lang.
Een aaneengesmeed handvat heeft een lange levensduur. De verkoper bevestigde telefonisch dat dit handvat aaneengesmeed is. 

2 opmerkingen:

  1. Om goedkoop uit te zijn is het zeer zeker een combinatie van een eet planning maken, zelf maken dus weinig tot geen kant en klaar, voorraad koken bijvoorbeeld 1 portie opeten en 2 of 3 porties invriezen ,weinig naar de winkel gaan,zoveel mogelijk gebruik maken van huismerken en als laast maar zeker niet minder belangrijk goede kwaliteit keukengerei .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, het is heel simpel. Maar het is soms moeilijk om te veranderen.

      Verwijderen

Meer landen willen vaccins zonder EU bemoeienis

Steeds meer landen zijn ontevreden over de logge EU en het gezamenlijke inkopen van vaccins door Brussel.  Als eerste land besloot Hongarije...