dinsdag, januari 19, 2021

Minder werken? Moet je met minder tevreden zijn

Een beroemde econoom John Maynard Keynes voorspelde in 1930 dat wij een eeuw later, in 2030, nog maar  hooguit 15 uur hoefden te werken. Luilekkerland leek dat. 

Tot 1930 werd er vooral met de handen 45 tot 48 uur per week gewerkt en de banken waren een schim van wat het nu voorstelt.
Langzaam veranderde dat.  
Maar als we nu dezelfde soort arbeid als toen zouden verrichten zouden we door automatisering nog maar 7 tot 10 uur nodig hebben.

Vijftien uur is niet haalbaar. In 1930 werkten de mensen tot hun dood en pensioen bestond nog niet. 

Waarom werken we dan zoveel nu? 

Een deel van het antwoord ligt bij inflatie van de levensstijl: mensen hebben een onverzadigbare trek in meer.
Keynes had het over de oplossing van ‘het economische probleem, de strijd om een minimumbestaan’, maar slechts weinig mensen nemen genoegen met louter een minimumbestaan. Mensen leven in een tredmolen: we willen steeds meer.

Rijke westerlingen zouden makkelijk vijftien uur per week kunnen werken als we de valkuilen van het moderne leven zouden ontwijken: nieuwe kleren, Netflix, buitenlandse vakanties. De levensstandaard van mensen  is veel hoger dan in de jaren dertig (en dan vooral in de westerse landen waar Keynes over schreef). We zouden niet tevreden zijn met wat onze grootouders een goed leven vonden.

Misschien een beetje afgezaagd als het over consumptiegoederen gaat, maar ons leven is in veel andere opzichten ook beter. Dezelfde logica als voor Netflix geldt ook voor vaccins, koelkasten, hernieuwbare energie en betaalbare tandenborstels.  

Je zult keuzes moeten maken. We werken voltijds in nieuwe sectoren die destijds niet bestonden. Dienstensectoren en ICT bepalen een groot deel van het werk. Om voldoende inkomen nu te hebben, moet je samen werken. Op één inkomen een huis kopen is moeilijk. 

Man en vrouw werken, om voldoende inkomen te hebben. Je kunt geen huis kopen op één inkomen. Er is genoeg werk en de arbeidsproductiviteit hoog. Alleen die mensen die genoegen nemen met genoeg kunnen met minder werken toe. Dat vereist rigoureuze maatregelen, zoals een kleiner huis, of ver weg van de randstad.

Mensen die inzien dat genoeg voldoende is, en skills hebben om met minder te volstaan kunnen de gedroomde FIRE of HOT halen. Werken tot je oud bent is niet aantrekkelijk.  We voelen ons financieel gepakt.  Het besteedbaar inkomen is niet gestegen.

2 opmerkingen:

 1. Heel veel mensen hebben het meer dan goed maar schijnbaar beseffen ze het nauwelijks. Meer, meer, meer, stres en last van groener gras bij de buren.Dus inderdaad alleen die mensen die genoegen nemen met genoeg kunnen met minder werken toe.
  Veel mensen snappen niet dat er "Meer" mogelijk is "door" structureel met "minder" toe te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, helemaal eens. Er zal ook van overheidswege gezocht moeten worden, dat mensen naar oplossingen voor betaalbare energie, woningen. De onderkant van de samenleving trekt nu aan het kortste eind.

   Verwijderen

Meer landen willen vaccins zonder EU bemoeienis

Steeds meer landen zijn ontevreden over de logge EU en het gezamenlijke inkopen van vaccins door Brussel.  Als eerste land besloot Hongarije...