vrijdag, januari 15, 2021

Zelf geld verdienen

Het is bijna onmogelijk om geld te verdienen, nádat je je baan bent kwijt geraakt en in de WW bent beland.

De WW duurt nog slechts maximaal twee jaar. Dat is kort. Alleen wanneer je werkgever is aangesloten bij de stichting Paww, ontvang je nog een jaar langer een uitkering.  Je moet dan wel tien jaar bij dezelfde werkgever hebben gewerkt.  De WW krijg je alleen over jouw salaris in loondienst.

Je kunt hier de uitkeringsduur van de WW berekenen

Check hier of jouw werkgever is aangesloten bij de stichting Paww

Een vast dienstverband is steeds vaker een zeldzaamheid.  De horeca eigenaren die nu al langere tijd dicht zijn en de snelheid van uitkeren via de overheid, waarbij de uitkering ook nog als omzet geboekt moet worden en waarvan een deel direct weer terug vloeit naar de overheid. Deze ondernemers hebben bijna geen geld meer en er is nu een regeling waarbij de ontslagvergoeding uitgesmeerd mag worden naar een half jaar.

Rianter is om een goede gezondheid te hebben en voor ook wat voor jezelf te zorgen.

Een vangnet voor slechte dagen, is super handig. De journalist schrijver Hormann had eerder boeken geschreven en kon de inkomsten uit dit werk gewoon doorzetten.

Ik had een bed and breakfast en had hierdoor een eigen vangnet, plus veel aftrekposten waardoor ik netto altijd minder overhield dan 7000 per jaar.  Inkomsten die laag zijn, daar hoef je geen inschrijving bij de KvK te hebben. Je moet alleen zorgen dat je de inkomsten opgeeft.
Aftrekposten zijn zo geweldig.  

Tijdens deze crisis zie ik ook ondernemers opstaan en voor zichzelf beginnen, zoals de mensen werkzaam in de evenementen. Zij gebruiken hun netwerk en hun skills voor het maken van zonder schroeven in elkaar zetten van thuiswerkplekken.  Zij zijn niet in de WW terecht gekomen, omdat zij al als free lancers werkten.  Zoals dit bedrijf.

Hoofdzaak is dat deze werkzaamheden al bestonden voordat je de WW inging en je hebt hiervan aangifte gedaan en je bent de aftrekposten niet vergeten. Bij een overheid die de participatiemaatschappij belangrijk vindt en terugtreedt, want meer geld voor hobby’s zoals subsidiëren van biomassa houtstook en meer windmolens en zonnepanelen op weilanden leggen, want dat is zo mooi.  Ondertussen de zonnepanelen ook nog subsidieren aan buitenlandse ondernemers. Deze overheid dus. Bron: Nu.nl
De teleurstellende overheid is dit artikel in Binnenlands Bestuur

Hoe doe je dat, extra inkomsten naast je baan?

Op dit moment is er een groei in coaching. Iedereen zijn eigen coach lijkt het wel.
Zoek op Google naar 'Geld verdienen aan Corona' en er gaat een wereld voor je open.
                                 
Zo vreemd is het niet meer, om qua inkomen afhankelijk te zijn van één inkomstenbron.  Ondernemers weten ook dat het slim is om meerdere inkomstenbronnen te hebben.
Naamsbekendheid begint met social media. Alle vormen van social media.  

Enkele voorbeelden van mensen die gebruik maken van naamsbekendheid zijn:

'Lekker leven met minder' doet dat waar ze goed in is. Ze stimuleert mensen uit te zoeken waar hun knelpunten met geld zitten. Eenvoudig ging dit niet, maar ze verdient geld. Eerder verdiende ze alleen geld met vertaalwerk, nu ook met coaching. Het voordeel is dat ze  geen plek kwijt is om spullen op te slaan.

Blogster ‘Ondernemen als een baas’ doet dat. Zij geeft tips om over na te denken.

Maar vooralsnog is het het handigst om eerst naamsbekendheid te krijgen.  Social media is daarvoor enorm handig.
De mensen uit de tv serie Polopos verdienen nu allemaal geld mede door hun naamsbekendheid. De Bed and Breakfast ligt stil.  Toch verdienen ze voldoende om hun huis in Nederland en twee auto's aan de gang te houden.

De mensen Kirsten en Christiaan verkopen Spaanse wijn via Wijnvoordeel voor minder dan €10 per fles.  Christiaan coacht anderen.  Tijdens de serie zag ik dat hij een website maakte, maar nu verdienen beiden vooral via de wijnverkoop.Dit artikel is herschreven, door tips van lezers.6 opmerkingen:

 1. Ik denk dat we zeker niet de VS achterna gaan en ons vangnet best nog wel goed is.
  Niet alle veranderingen zijn negatief geweest hoor zeker niet qua WW.Sinds juli 2015 zijn de regels voor mensen die in de WW belanden gunstiger geworden. Wie bijverdient, hoeft niet langer alles in te leveren. Je mag maximaal 30 procent van de inkomsten zelf houden. Hoe werkt dat en levert werken naast je uitkering wat op? Hoe werkt dat in de praktijk?
  Stel, je laatste salaris was bruto 2.500 euro per maand. De WW-uitkering bedraagt dan 70 procent van 2.500 = 1.750 euro bruto per maand. Nu ga je gedeeltelijk weer aan het werk. Daarmee verdien je maandelijks bijvoorbeeld 1.000 euro. Die inkomsten worden door het UWV afgetrokken van je vroegere loon. In dit geval dus 2.500 euro - 1.000 euro = 1.500 euro. Je nieuwe uitkering wordt dan 70 procent van 1.500 euro = 1.050 euro. Daarmee komt het totale inkomen op de zelfverdiende 1.000 euro + 1.050 euro uitkering = op 2.050 euro bruto per maand. Dit is 300 euro meer dan wanneer je niet weer aan het werk zou zijn gegaan.
  Meer verdienen dan voor de werkloosheid is niet mogelijk. De WW-uitkering stopt als de inkomsten uit werk per maand hoger zijn dan 87,5 procent van het laatst genoten salaris. Je kunt in de hier beschreven situatie dus niet meer verdienen dan 2.187 euro bruto per maand (87,5 procent van 2.500).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stel je hebt twee inkomsten. Een van een baan en een van een bijverdienste. Als je je baan verliest, krijg je WW van die baan.
  Die tweede verdienste kun je behouden.

  De WW is nu nog maximaal twee jaar. Dat is verschrikkelijk weinig. Niemand wil terugvallen op bijstand of een andere aanvullende uitkering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het overleg tussen overheid,werkgevers en werknemersorganisaties is de stichting PAWW opgericht,
   Deze regelt een private aanvulling op de WW. De PAWW is een uitkering die ingaat na afloop van je wettelijke WW- of loongerelateerde WGA-uitkering. De PAWW is even hoog als de wettelijke uitkeringen en duurt maximaal 14 maanden. Hiermee is de WW als het ware gerepareerd van 24 naar de oorspronkelijke max 38 maanden.(Ook voor de ambtenaren is dit in de cao gerepareerd naar max 38 maanden)

   Verwijderen
  2. Wat ben jij goed op de hoogte! Dus dit stukje ga ik herschrijven. Al die regelingen maken het niet eenvoudiger,
   Is onverlet dat met de snelheid waarmee nu mensen ontslagen kunnen worden en de hoge huizenprijzen er toch iets mis is met rondkomen van een inkomen.

   Verwijderen
  3. Helaas geldt die PAWW nog niet voor iedereen. Alleen als je CAO erbij aangesloten is.

   Verwijderen
  4. Al die uitzonderingen ook. Alles wat de administratie moeilijker maakt verhoogt de kans op fouten. Bovendien meer uitvoeringskosten. Daar gaat het volkomen fout.

   Verwijderen

Meer landen willen vaccins zonder EU bemoeienis

Steeds meer landen zijn ontevreden over de logge EU en het gezamenlijke inkopen van vaccins door Brussel.  Als eerste land besloot Hongarije...