zondag, februari 21, 2021

Financiële onafhankelijkheid bij vrouwen? De overheid is onbetrouwbaar!

Zaterdagavond was er bij het programma Kassa een onderneemster met een nagelstudio die na de tweede lockdown ziet dat de kinderalimentatie van haar ex als inkomsten voor haarzelf ziet.  


De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo)  speciaal voor ondernemers door de coronacrisis heen te slepen.
De kinderalimentatie is bedoeld voor de kinderen! Niet als loon. Niet alleen in het geval van Jolanda maar iedereen die een verdienende partner heeft wordt uitgesloten van de corona overbruggingsregeling.
In het geval van Jolanda moet zij van 700 euro zien rond te komen. In dit Nederland kan dat niet. 

De overheid wil vrouwen aan het werk hebben. De overheid vindt dat veel vrouwen niet werken of in deeltijd, waardoor er niet genoeg geld is om economisch zelfstandig te zijn.

Dezelfde overheid stimuleert vrouwen om te werken door bijvoorbeeld te hoge huizenprijzen, waardoor er twee inkomens nodig zijn voor het dak boven het hooft. Daarbij nog allerlei maatregelen, waardoor de koopkracht al jaren niet steeg. 

Wanneer door de pandemie het inkomen van één van de partners wegvalt dan zou je mogen verwachten dat de overheid beide partners hetzelfde behandelt.
Niet dus:

De partnerinkomenstoets wordt uitgevoerd als u de aanvullende uitkering levensonderhoud aanvraagt. De partnerinkomenstoets houdt in dat het inkomen van de partner wordt meegeteld bij het bepalen van de hoogte van de aanvullende uitkering. Als het huishoudinkomen boven het sociaal minimum komt, kunt u, net als bij Tozo 2, geen aanspraak maken op Tozo 3-uitkering levensonderhoud.

Meten met twee maten noem ik dat. Enerzijds door politieke maatregelen beide partners werken, koopkracht verminderen. Kinderalimentatie, bedoeld voor de kinderen gebruiken voor het levensonderhoud van de onderneemster.


Update 24-2: De SP heeft kamervragen gesteld aan de demissonaire kabinet. Partnerinkomen meetellen mag niet.

8 opmerkingen:

 1. Goed opgemerkt dit. Blijkbaar tel je toch niet echt mee als vrouw bij de overheid. Toch bij de partner aankloppen of de kinderalimentatie gebruiken verbazingwekkend. Ik dacht dat de overheid het goed geregeld had voor vrouwen die financieel onafhankelijk willen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wettelijk is kinderalimentatie voor de kinderen. Als ik die ex was, stopte ik per direct met betalen.

   Verwijderen
 2. Het blijft lastig vind ik dit soort casus. Het kan natuurlijk ook andersom zijn.Vrouw werk fulltime man is ondernemer maar door lockdown bijna nul omzet. Huishoudinkomen komt boven het sociaal minimum, dus hier ook geen aanspraak op een Tozo 2 en/of Tozo 3 uitkering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt. Maar mag de overheid kinderalimentIe die volgens de wet alleen voor de kinderen bestemd is, nu als extra inkomen zien?

   Verwijderen
 3. Als twee samenwonende mensen inkomsten hebben dan maakt het toch ook niet uit waar het naar toe gaat? Naar de kinderen of naar de boodschappen of vaste lasten? Als 1 van deze mensen zzp'er is en geen inkomsten meer krijgt dan wordt ook naar de inkomsten van de ander gekeken en wordt er ook niet een apart bedrag voor kinderen aangehouden. In beide gevallen krijg je het minimum. Er wordt nu net gedaan of deze dame maar 700 euro krijgt, maar ze krijgt 1050, want het geld dat van haar ex komt zou dan wel naar de kinderen moeten gaan (volgens de wet), maar kan natuurlijk ook gebruikt worden voor de vaste lasten en boodschappen (want daar maken de kinderen ook gebruik van). Ik zou het oneerlijker vinden als zij dit bedrag niet hoeft mee te rekenen en mensen die samenwonen wel.

  Ik snap ook niet goed waarom dit alleen zou opgaan voor vrouwen?
  Het maakt nl. niet uit of vrouwen of mannen een partner hebben, dus dan behandelt de overheid beide partners toch hetzelfde?

  Ik ben het trouwens ook helemaal niet eens dat de overheid vrouwen verplicht om te werken, dat zie ik echt als een vrije keus. In mijn omgeving heeft niemand een tweede inkomen nodig voor een dak boven zijn hoofd, wel voor de luxe dingen: vakantie, shoppen, uit eten, merkkleding voor de kinderen etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het doel van kinderalimentatie is om dezelfde levensstandaard aan te houden als tijdens het huwelijk.

   Inderdaad maakt het niet uit of de vrouw of de man de alimentatie ontvangt.

   Vanmorgen 24-2-2021 in het debat in de tweede kamer sprak de SP zich uit tegen dit onrecht.
   Alles in Nederland is gericht op twee verdienende ouders. Alles de aanrechtsubsidie is steeds meer komen te vervallen. De koopkracht stijgt niet. Huizen steeds duurder.

   Dan is het onbehoorlijk wanneer een ZZP-er de kosten van haar ex moet gebruiken voor haar eigen levensonderhoud.
   Bron:
   https://www.alimentatiewijzer.nl/kinderalimentatie.html

   Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz. Normaal gesproken hoeft er dus los van de kinderalimentatie verder geen bijdrage meer gedaan te worden.

   Verwijderen
 4. Ik ben het met je eens dat alimentatie voor de kinderen niet volledig als inkomen gezien zou moeten worden.

  Daarentegen, ook mannen kunnen ontvanger zijn van alimentatie voor kinderen. Volgens mij is de TOZO niet discriminerend naar geslacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut is alimentatie niet discrimerend naar geslacht.
   Het mag nooit gebruikt worden als vorm van inkomen. Of het nu een man of een vrouw is die het ontvangt.

   Het trof mij nu, omdat deze vrouw volledig in de kou gezet wordt. Te weinig vrouwen zien kans om een volledig inkomen te genereren, terwijl de overheid er op hamert.

   Verwijderen

Meer landen willen vaccins zonder EU bemoeienis

Steeds meer landen zijn ontevreden over de logge EU en het gezamenlijke inkopen van vaccins door Brussel.  Als eerste land besloot Hongarije...