donderdag, februari 25, 2021

Gemeentelijke belastingen factuur valt mee

Ten opzichte van 2020 is de stijging beperkt gebleven tot €1,90.  Dat is fijn, want de voorspellingen waren slecht.  Het valt in ieder geval binnen de paar euro stijging van de AOW😥 
Ondanks dat de WOZ waarde, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing flink steeg,  is het bedrag lager.  Zelfs het waterschap heeft de tarieven niet verhoogd.

De verhoging afvalstoffenheffing komt vooral door belastingen. Jazeker belastingen. Belasting die gemeenten moeten betalen voor het storten en verbranden van afval.  Gemiddeld 7,3% volgens Vereniging  Eigen Huis.

Een anekdote over korte termijn politiek:   In  2013 werd een  leidingnet aangelegd om de warmte die bij verbranding van restafval vrijkwam huizen te verwarmen.  Een Groningse monteur voor aanleg leidingnet heeft in mijn Bed and Breakfast acht maanden gelogeerd. Geen korting voor lang verblijf. De baas betaalde alles.  

De bedoeling dat verbranding van afval door de AVR de verwarming in huizen regelt blijkt al sinds 2019 niet goed meer te werken. Er is door afvalscheiding te weinig warmte!  Zo werd er eerst voor extra warmte door bomenverbranding. Biomassa dus. Hier werd samengewerkt met Nuon.     Op dit moment werkt AVR in samen met Vattenfall voor het opwekken elektriciteit.  Het daarvoor opgerichte bedrijf Warmtetransport zorgt voor het transport van warmte. Zonder afvalscheiding hoeven er minder bomen verbrand te worden. De belasting voor verbranding, van restafval is volgens mij belachelijk, verbranding zorgt voor warmte en energie. Het is ook niet gezond, maar dat is bomenverbranding ook niet.

Warmteleverantie

De belastingdienst berekent 0,60% over de woningwaarde, het zogenaamde woningwaardeforfait. Dus wat ik minder betaal aan de gemeente komt via de belastingdienst weer goed. Volgend jaar in 2021 daalt het woningwaardefait tot 0,50%.  Maar de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd van 46% naar 43%. Linksom of rechtsom, met de inning van de belastingen komt het helemaal goed.


Tot 2019 wordt de aftrek 'geen of kleine woningschuld' afgebouwd.   Op dit moment heb ik nog een aftrek van  93,33% geen belasting voor eigen woning. Volgend jaar is dit 90%. 
Dit betekent dat ik in 2020 6,67% van het totale bedrag aan woningwaardeforfait  bij moet tellen aan inkomsten en in 2021  is dat 10%.  Berekening Eigen Huis De afbouw van de wet Hillen duurt 19 jaar, dus eindigt  in 2031. Tot 2031 wordt dat jaarlijks stap voor stap meer belasting betalen.
6 opmerkingen:

 1. Fijn dat deze kostenpost voor jou niet veel hoger is geworden!

  Ik heb nog geen bericht van het Noordelijk Belastingkantoor over de gemeentelijke belastingen, zuiveringsheffing, verontreinigingsheffing en waterschapsbelasting. Vorig jaar was de rekening €976,28. Volgens de site worden de aanslagbiljetten in februari 2021 verstuurd. De aanslagen hebben als dagtekening zaterdag 27 februari 2021, maar ik kan op de site de nieuwe aanslag nog niet vinden. Misschien zaterdag?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook bij mij is rekening tov vorig jaar nauwelijk hoger geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blij zijn met belasting betalen. Bijzonder toch. Altijd spannend.

   Verwijderen
 3. Huizen verwarmen door de warmte van een vuilverbranding, zo gaat het hier helaas op dit moment ook. Geen cv ketel, geen gas, en geen open haard wat in mijn beleving net zo slecht is met de fijnstof die ze uitstoten. Vooral hier midden in een woonwijk.

  Maar het is nu wel een alternatief, met hopelijk in de toekomst op een andere manier deze warmte te ontvangen. Omdat er geen restafval meer is om te verbranden... Maar dan moet onze maatschappij wel drastisch om denk ik.

  Hier zijn de kosten helaas wel verhoogt, maar allemaal wel binnen de marges.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Las deze week dat de industrie op andere manier gaat werken. Het restafval van de industrie wordt gebruikt voor flatverwarming en dat kost maar... €15.000 per appartement. In dit bedrag zit ook de kosten van dubbel glas. Viel zowat van mijn stoel af. Nu pas dubbel glas!

   Verwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...