vrijdag, maart 05, 2021

Meer landen willen vaccins zonder EU bemoeienis

Steeds meer landen zijn ontevreden over de logge EU en het gezamenlijke inkopen van vaccins door Brussel. 

Als eerste land besloot Hongarije gewoon zelf in te kopen bij Rusland. Rusland!! De EU was het er niet mee eens. De vijand. Maar Hongarije als voormalig Oostblokland deed het gewoon. De vaccins waren niet goedgekeurd door de EMA, van de EU.  Tja, Pfizer vaccins hebben nu ook slechts  een voorlopige goedkeuring van de EU. Eigenlijk is het geen vaccin, maar een gen-therapie. De EU EMA werkt te langzaam volgens velen.


Nadat iedereen boos was op Hongarije, kwam korte tijd later het bericht, dat Denemarken en Oostenrijk  samen met Israël de productie van vaccins ter hand willen nemen. 

Polen heeft vaccins aan China gevraagd. Tsjechië en Slowakije vroegen vaccins aan Rusland.

In ons land komt Hugo de Jonge ook in beweging. Hij heeft aan Hans Schikan gevraagd voor de functie als speciale gezant vaccins.  Hugo de Jonge en Schikan willen de productie van vaccins in Nederland 'versnellen'. Over twee weken moet Schikan rapporteren aan de minister de Jonge.


Op 2 maart was Nederland onderaan in deze lijst

Een overzicht:

- EU-landen hadden de inkoop van coronavaccins uitbesteed aan Brussel.

- Maar uit onvrede over gebrekkige levering kiezen steeds meer landen hun eigen pad.

- Denemarken en Oostenrijk willen samen met Israël de productie ter hand nemen.


bron: FD

5 opmerkingen:

 1. Meer door mindervrijdag, 05 maart, 2021

  Lastige materie. Je kan wel blijven bestellen maar nu al zitten we als alles komt opgeteld op +/- 86 miljoen dosis voor Nederland.
  Dus de rijke landen kopen alles wat los en vast zit en de arme landen krijgen nauwelijks iets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij gezamenlijke inkoop zou je mogen verwachten dat er goed wordt ingekocht.
   Nederland heeft van ons geld veel gegeven aan de EU. Zo moeizaam allemaal.

   Verwijderen
 2. Waarom bepaald Brussel alles vraag ik mij af. We hebben in Nederland en andere landen teveel geregeld via Brussel. Het vertrouwen is daarmee toch wel aan het weggaan. Het gaat te vaak mis en bovendien krijgen ze te veel macht daar. Ook het pensioengeld van Nederlanders is daar geregeld. Het wordt tijd dat Nederland zelf weer de touwtjes in handen neemt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut. De EG functioneerde goed. Bij AbnAmro ging het ook fout en moest geholpen worden, omdat er twee culturen abn en amro bij elkaar gevoegd werd. Snelle beslissingen kon ook niet, omdat het een te grote bank was. De poppetjes waren belangrijker dan het doel.
   Dat zie je ook bij de EU terug.
   Niet meer macht naar de EU is een doel van de partij voor de dieren. Maar er is al een beslissing genomen, waardoor landen vrijwel buiten spel staan.
   We blijven maar doormodderen. Ik erger me.

   Verwijderen
 3. Inmiddels gaat het in Nederland gelukkig ook een stuk vlotter, maar ik heb in het begin inderdaad wel eens een beetje jaloers naar Engeland gekeken, waar het ook heel vlot ging.

  BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...