zaterdag, april 10, 2021

De aangiften over 2020 zijn de deur uit!

De privé aangifte:

Dit jaar was mijn eerste volledige AOW jaar.  Aangifte doen is niet zo eenvoudig. Ik kan nu zeggen 'het ei is gelegd. Een groot ei. 'Ik ben er nu lekker vanaf! 

Ik ben blij dat ik nu minder belasting betaal dan in mijn werkende jaren.  Mijn inkomen is nu bruto 10.000 plus 7 jaar inflatiecorrectie minder dan in 2013, toen ik nog werkte. Echter vrijheid is een groot goed.  De vrijheid om je dag zelf in te delen. Toch ben ik meer tevreden met Rust, Reinheid en Regelmaat. Hobby's zijn, zeker met Corona een uitdaging. Iedereen zal dat herkennen. 
Mijn tuinier hobby levert dan misschien weinig geld op, maar ik heb nauwelijks tijd voor tripjes naar elders. Het landelijke uitzicht is altijd fijn. Net als iedereen vind ik het ook jammer dat het sporten met vriendinnen stil ligt.  De bioscoop die dicht is, en meer. U kent het wel. Maar het leven is leuker, wanneer je kijkt naar wat wel kan, dan wat niet kan.  Niet werken komt de gezondheid ten goede. Zeker met een afgelost huis plus door investeringen van energielabel C naar A, waardoor ik weinig energiekosten heb. Mijn zorgverzekering heeft nog steeds het maximale eigen risico. Maar ik investeer in preventie. Totaal kwamen die zorgkosten op plus 2000 euro 

Maar bij de aangifte werd ik geconfronteerd met het totaal wat ik heb bijgedragen aan de Nederlandse Staat. 

Voor AOW en ABP heb ik pas sinds september 2020, geen loonheffingskorting laten toepassen. Geen loonheffingskorting is handig, omdat ik uit meerdere bronnen inkomsten heb. Dit is de hoofdreden dat ik nu achteraf fors moet bijbetalen.
Geen loonheffingskorting wil ik ook gaan regelen voor de BV.  


Door mijn slomigheid, en ach het leven gaat gewoon door, en nu heb ik het ook goed, schrok ik uiteindelijk wel. 

Mijn aangifte is de deur uit. Ik mag, zodra ik de aanslag ontvang naar verwachting drie mille betalen.  Uiteindelijk maakt het niet uit, of je vooraf of achteraf betaalt. Betalen moet je toch! Daarom keek ik nog eens goed naar de cijfers. 

De eerste schijf inkomstenbelasting is in 2020 voor  ouderen 9,7% tot 34.712 

Maar in de eerste schijf is ook de premie volksverzekeringen  begrepen:
0,00% AOW premie
0,01% ANW premie (Algemene Nabestaanden Wet)
9,65% WLZ premie ( Wet Langdurige Zorg) 

Omdat mijn bruto inkomen minder is dan 68.508 en ik daardoor niet in de derde schaal zit,  betaal ik uiteindelijk veel minder. Ik hou ook recht op ouderenkorting.

De zakelijke aangifte:

Mijn voorzieningen stamrecht zijn totaal gedaald met 6.000. Het werkkapitaal (Vorderingen, Effecten en Liquide Middelen) steeg met 11.300. De  langdurige financiële activa, mijn hypotheek staat nu op nul. Er is geen langdurige financiële activa meer. Het verschil is belastingen, veel kosten, afschrijvingen en een uitbetaling. 

Crowdfundingsprojecten  staan bij effecten genoteerd. Deposito’s plus direct banksaldo zijn direct opvraagbare liquide middelen op de jaarrekening. In het echt moet je dat maar zien op te nemen. Dat geld staat gewoon vast.

In verband met de voorziening stamrecht uitbetaling en de vele kosten hoef ik over 2020 geen vennootschapsbelasting te betalen, ik heb een verlies. Vorig jaar had ik helaas een behoorlijke winst. Over meerdere jaren moest ik belasting vennootschapsbelasting betalen door de te verrekenen verliezen van voorgaande jaren. Over voorzieningen betaal je geen vennootschapsbelasting. Dat wordt verrekend met de loonheffingen plus ZVW over de uitbetalingen aan de DGA, 

Aan alle kanten wordt er getrokken om nu, nu en vooral direct te leven. Ik wil wel, maar de Corona en mijn hobby.  Een elektrische auto dan?  Ik rij nog minder  dan 10.000 km per jaar.  Vooral omdat ik scooteren leuk vind.Mocht het aan het einde van het jaar wederom Corona zijn en geen vrij reizen, dan zal ik wel iets bijzonders doen. 

2 opmerkingen:

 1. Meer door minderzondag, 11 april, 2021

  Altijd fijn als de aangifte weer gedaan is.
  Het lijkt me niet zo erg om minder te krijgen dan toen je nog werkte daar je voor dat stukje minder heel veel vrijheid heb terug gekregen. Inderdaad is een goede gezondheid een groot goed en heb je ook zeker veel minder stres als je met AOW + pensioen bent en een leuk inkomen helpt daar natuurlijk ook zeker aan mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, zeker. Maar dat ik nu in coronatijd allemaal adviezen krijg hoe ik mijn leven moet inrichten. Iedereen heeft zijn eigen prioriteiten.

   Verwijderen

Idiote plannen van het CPB over aflossen hypotheek en pensioen

De woningcrisis duurt maar voort. Mogelijk tot 2030.  Dus werkte het CPB aan een plan om de aflossing ven hypotheken te verminderen, ten kos...