woensdag, april 14, 2021

Hoe de rijken rijker worden en de armen armer

Waarom we steeds harder werken en steeds minder verdienen.  De uitzending 'Scheefgroei' door de NPO gaat over de knelpunten van de samenleving.   Een uitzending die je moet zien, om te begrijpen wat er nu werkelijk speelt.   Waar de grote bedrijven het geld binnen harken en de medewerkers niet volwaardig betaald worden.  ' De aandeelhouders hebben een grote invloed in de te maken winst. 

Enkele knelpunten zoals daar zijn: Steeds harder werken voor minder geld.  Mensen die zich geen huis kunnen veroorloven.  Het minimuminkomen is al lang niet meer meegegroeid. Deliveroo bezorgers die zelfs beneden de tien euro per uur verdienen. ZZP-ers die zelfstandig zijn geworden omdat er geen baan voor hen was. Pakjesbezorgers die te weinig verdienen. 

Ik kan er niets aan veranderen. Een verandering had op 17 maart bij de verkiezingen kunnen plaats vinden. Maar we gaan verder met hetzelfde kabinet.....
 Uitzending kun je hier terug zien. (klik)

Het programma is gebaseerd op het boek Fantoomgroei-2   geschreven door Sander Heijne en Hendrik Noten.      

De economie is uitgegroeid. Maar de politiek zegt, hoe meer, hoe beter. Meer producten, meer diensten, meer werk, meer geld, meer investeringen, meer armslag voor de overheid enz.

Alleen zo komen we verder met zijn allen. Als de economie groeit, gaat het goed met het land, aldus de visie van premier Rutte en vele politici met hem.  We moeren er vanaf, en liever vandaag dan morgen. Helaas is deze uitzending na de verkiezingen. En ja we hadden de kans op 17 maart. 

Pieter Omtzigt zegt in onderstaande YouTube video vanaf 4:25 minuten hoe de koopkrachtplaatjes tot stand komen en al snel de nek worden omgedraaid, wanneer het teveel geld kost. U weet wel de beloften voor de derde dinsdag in september.  Bijvoorbeeld de regeling waarbij ouderen een voordeel konden halen. Je moest het wel weten. De ouderen lieten massaal hun belastingformulier invullen door talloze adviseurs. De regeling werd heel snel gewijzigd. Het kostte teveel geld.


4 opmerkingen:

 1. Meer door minderwoensdag, 14 april, 2021

  Dat er tendensen zijn die dergelijke problemen veroorzaken is wel duidelijk. Aan de andere kant zijn veel mensen ook verschrikkelijk verspillings ziek waardoor hun besteedbare ruimte minimaal wordt. Hierdoor blijft er dan ook nauwelijks wat geld over om te sparen voor de wat langere termijn. Mijn persoonlijk kan het daarnaast ook weinig schelen dat andere eventueel meer te besteden hebben.
  Het gras bij de buren is natuurlijk altijd groener dan bij je zelf. (jaja) Bij nadere analyse zie je dan dat ze zich volgestopt hebben met leningen. Schone schijn dus! Zoals ik al eens eerder schreef met "Meer door minder" kom je een stuk verder dan veel geld en alles maar verspillen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar, maar ook waar dat de verschillen in inkomen zijn gegroeid. Schoonmaakwerk bijvoorbeeld in deze documentaire was vroeger 10 euro per uur en nog steeds.
   Ook bertie .steur, de boerin uit Zeeland vandaag in de krant, haar vader kreeg 18 cent voor een product en dit is nog steeds zo. Er is scheefgroei op alle fronten.

   Verwijderen
 2. En dit is nog maar de financiele ellende van "de groei". Stel dat er meer mensen bewust tevredener worden,dan zakt alle z.g groei in elkaar en wordt het financiele plaatje nog beroerder

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker. Financieel tevreden is noodzaak voor starters op de woningmarkt. Of huurders in een opnieuw gehuurd huis van pandjesbazen.

   Verwijderen

Idiote plannen van het CPB over aflossen hypotheek en pensioen

De woningcrisis duurt maar voort. Mogelijk tot 2030.  Dus werkte het CPB aan een plan om de aflossing ven hypotheken te verminderen, ten kos...