vrijdag, april 16, 2021

Inkomens en koopkracht over de laatste 40 - 50 jaar

Netto inkomen huishoudens 
Na het programma Scheefgroei in de polder van afgelopen zondag en die ook komende zondag wordt uitgezonden, kwam er veel nieuws over de salarissen. Het CBS deed een persbericht uit over de salarissen!

De salarissen waren de laatste 50 jaar toegenomen.  en er werd een mooie statistiek gepubliceerd.
Wat niet vermeld werd, was dat in deze cijfers ook de toeslagen zaten. Heel veel mensen hebben toeslagen uitbetaald door onze belastingdienst. 

Rabobank zei dat het besteedbare inkomen de laatste 40 jaar onder druk staat. Dat was niet naar aanleiding van het CBS rapport, maar werd in 2018 gepubliceerd. . Lees hier het rapport (Link Rabobank) 

Rabobank over koopkracht


Zelfs onze staatsomroep de  Nos (link) trapte op de rem met deze cijfers en meldde dat het genoemde inkomstencijfer, niet de lonen waren, maar het totale plaatje: Lonen en Toeslagen. 


Ik ben benieuwd naar de tweede aflevering van Scheefgroei en ik ga zeker zondagavond kijken.

Op dit moment betalen starters  vaak de helft van hun inkomen aan het dak boven hun hoofd.  De huizenprijzen zijn 15% gestegen. 

2 opmerkingen:

 1. Meer door mindervrijdag, 16 april, 2021

  Natuurlijk is groei in inkomen belangrijk maar ook verbanden zien tussen nu en de tijd van vaak bittere armoede en slechte gezondheidszorg (dat nog in de kinderschoenen stond) in de tijd van onze overgroot en in mindere mate grootouders doet beseffen dat je groei niet enkel moet afmeten in inkomensgroei.Alleen al het feit dat we vele malen ouder mogen worden in relatief goede gezondheid is een enorme pre van deze tijd. Daarnaast woonde vroeger ook veel gezinnen in bij een ander daar er onvoldoende woonruimte beschikbaar was.Daarnaast denk ik dat veel werknemers onvoldoende in de gaten hebben dat er via samenwerking betere loonresutaten zijn af te dwingen bij de werkgever dan ieder apart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn nu beter dan ooit tevoren. Klopt. Maar er zijn nog verbeterpunten. Meer mensen moeten zich bij vakbonden aansluiten idd.

   Verwijderen

Idiote plannen van het CPB over aflossen hypotheek en pensioen

De woningcrisis duurt maar voort. Mogelijk tot 2030.  Dus werkte het CPB aan een plan om de aflossing ven hypotheken te verminderen, ten kos...