zondag, april 25, 2021

Is patat van de snackbar of foodmaster lekker?

Nu ik het jaar rond aardappelen eet van eigen teelt, vind ik gekochte patat van de gewone snackbar erg tegen vallen. Behalve die enkele zaak die patat verkoopt van biologische aardappelen. 

Vroeger dacht ik dat aardappelen telen toch echt iets was voor goedkoop eten. Maar inmiddels weet ik beter.  Deze week, verwerkte ik voor de laatste keer raapsteeltjes, die ik in de kas gedurende de winter had geteeld. Ik heb wel vier keer deze steeltjes boven het groeipunt afgesneden. Ik heb ze in een zaadwinning hoekje van de moestuin geplant. Wanneer ze weer groot worden laat ik ze doorschieten tot ik zaad kan winnen. Later dit jaar teel ik ze nogmaals in het kolenbed. Supermakkelijk. Qua smaak zijn raapsteeltjes matig. Maar ja, het is niet iedere dag feest. In de volle grond kan ook, maar niet in de winter, Alleen af en toe water geven. Ui er bij en wokken maar. 

Voor er bij ging ik een patatje halen bij foodmasters. Mocht ik twintig minuten wachten! Achter de toonbank waren acht mensen bestellingen aan het opnemen en bereiden.  Ik stond me op te winden. Er naar toe en terug plus twintig minuten wachten. Dom!! 

Thuis gekomen bleek het een gigantische hoeveelheid te zijn. Veel te veel. Maar smaakte het? Nou nee. Een droge patat, net aan afgebakken, nauwelijks gaar, een fabrieksaardappel. Na een paar happen heb ik het in de kliko gegooid.  Ook de patatten van Ladage zijn niet geweldig. Vrijwel alle snackbars verkopen fabrieksfriet.

Enkele frietzaken werken met biologische friet in de schil, zoals House of Frites in Delft Superlekkere friet dus.

Ik vroeg me af of er biologische ovenfrites bestaan. Albert Heijn verkoopt ze niet, maar Jumbo wel. 750 gram voor 2,50. 

Maar ik kan ook mijn eigen ovenfriet voorbereiden en in de vriezer leggen, voor het geval dat.

Ik vond deze en ook deze

Beide bewerkingen wijken af op voorkoken. Bij de één moet je ze voorkoken en bij de ander kook je ze niet voor. 
Beide recepten gaan 35 minuten in de oven. 
Maar bij de tweede gaat er een laagje bloem over heen voordat ze de oven in gaan.

Hoofdzaak is, Frites snijden, wassen afdeppen en in een ovenschaal met olie husselen. Niet over elkaar leggen, maar naast elkaar.
Twintig minuten bakken, Omscheppen en nog eens tien tot vijftien minuten bakken

8 opmerkingen:

 1. Meer door mindermaandag, 26 april, 2021

  Nee patat is niet echt een favoriet voor mij. Wat ik wel vaker doe is aardappels in plakjes snijden half uurtje onder water zetten daarna drogen goed omschudden in een schaal met kruiden / kerrie / peper / heel klein beetje olijfolie dan in 17 min in de airfryer op 200gr na 9 min omschudden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker. Ik heb al vier apparaten staan op het aanrecht. De airfryer valt voor mij af.
   Vorig jaar kocht ik frieslanders en at ze een keer. Ook die smaak vond ik niks, dit jaar heb ik in een emmer in de kas vroege aardappelen staan. Eigen teelt is biologisch dus lekkerder.

   Verwijderen
 2. Wij kopen altijd Frieslander hier direct van de boer. Die zijn lekker om te koken, en om te bakken. Ik krijg er trek van. Ik zal vanavond eens wat kokerellen met de Nicola-piepers die ik van de week gekocht heb. De Frieslander waren op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eet smakelijk. Probeer ook eens biologisch. Smaakverschil. Het liefst plant ik Mozart frites, een variant die niet echt bio is. Heeft een grote opbrengst per plant. Vastkokend.Goede bewaarappel. Is nu zo populair dat ze dit jaar uitverkocht waren.

   Verwijderen
 3. Bedankt voor de tip van de bio-ovenfriet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gekookte aardappel is wat mij betreft sowieso zonde van het werk..
  Een stronk andijvie, uitgebakken spekjes met het vet erin en een dikke klont roomboter met melk, zout en peper in een pan aardappel maat de aardappel met dragelijk.
  Hier gaat er hooguit 5 kilo aardappel door in een jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is niet veel.
   Ik heb geen idee hoeveel kilo aardappelen er hier doorheen gaan per jaar. Dit seizoen is dat twee lage groentenbakken van de groentenboer aan uien en tweeeneenhalve lage groentenbakken aan aardappelen die lang houdbaar zijn en een grote opbrengst hebben.
   Een stronk andijvie is prima voor een maaltijd.

   Verwijderen

Idiote plannen van het CPB over aflossen hypotheek en pensioen

De woningcrisis duurt maar voort. Mogelijk tot 2030.  Dus werkte het CPB aan een plan om de aflossing ven hypotheken te verminderen, ten kos...