zondag, april 18, 2021

Verschil tussen zelf gekochte of zelf gezaaide bloemen

Afrikaantjes

Het viel me op dat mijn buren die hun afrikaantjes en goudsbloemen kant en klaar kochten, dat hun plantjes niet zo lang mooi bleven, als de door mijzelf gekweekte, of de plantjes, die door boeren, particulieren  of verenigingen werden gekweekt en verkocht.

De reden is dat het  wortelgestel van gekochte  plantjes vaak is onderontwikkeld. 

Afrikaantjes op de moestuin heb ik pas in november weggehaald. Ik zet ze bij groenten die te lekker gevonden worden door insecten, die mijn groenten kapot maken. De geur houdt ze lekker ver weg. 

Ooit, lang geleden kocht ik zaadjes voor deze bloemen. Maar éénmaal gekocht hoeft dat nooit meer. Oude verdorde bloemen zijn gewoon de zaadjes voor het volgende jaar.


Goudsbloemen

Goudsbloemen zijn ook makkelijk te kweken. Je kunt er calendulazalf  maken.  

Beide soorten bloemen, hoef je maar een keer in je leven de zaden van aan te schaffen.  De rest van je leven nooit meer, 

Calendulazalf kun je maken op twee manieren: 

Met  Bijenwas: of met Kokosvet:

4 opmerkingen:

 1. Meer door minderzondag, 18 april, 2021

  Ze staan mooier is natuurlijk een pluspunt maar het is nog super consuminderig ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had vorig jaar ineens viooltjes in een bak aan de schutting, geen idee waar ze vandaan komen, maar ze hebben de vorst overleefd en zitten nu ook in een andere bak. Kost niks, zijn mooi en er mag meer komen aanwaaien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een heel fijn cadeau! Lathyrus is ook zo’n plant, als je wat zaden laat liggen volgend jaar weer succes. Maar ja, dan moeten ze tegen een rek aan groeien.

   Verwijderen

Idiote plannen van het CPB over aflossen hypotheek en pensioen

De woningcrisis duurt maar voort. Mogelijk tot 2030.  Dus werkte het CPB aan een plan om de aflossing ven hypotheken te verminderen, ten kos...