donderdag, april 08, 2021

Wordt een moeilijk druivenjaar door de kou

De kou van afgelopen dagen maakte dat de druiven die in de zuidelijke landen al ver uitliepen, te lijden kregen van de kou. 

Boeren deden van alles om de druiven tegen vorst te beschermen. Ze stookten vuurtjes, of ze sproeiden met kruiden en honing. De kosten lopen op tot 3000 euro per hectare.

Mijn buitendruiven hebben nog geen begin van uitlopers. De druiven in de kas wel. Vorig jaar had ik een geweldige oogst. Nou ja, de vogels aten mee. Het net over de druiven zakte door de storm regelmatig weg.  Maar de kasdruiven waren heerlijk. 

Buitendruiven nog voor de vogels

Ik heb tien liter sap gemaakt, reed naar de brouwmarkt, haalde allemaal spullen, bezocht een geïmmigreerde Italiaan wiens ouders wijn maken. Alles ging goed. Toen kwam het klaren van de wijn. En dat was tevens het einde. Het klaringsproces verliep niet goed. Ik hevelde ze te vroeg in de flessen. De flessen sprongen door de gisting.

Dit jaar ga ik weer druivensap maken en giet ze over in flessen. Ik maak gebruik van suikergehalte meting. Van een man die al jaren sap maakt van de druif in zijn kas en die geen wijn drinkt, leerde ik dat hij het sap overgiet in  gewone wijnflessen en bovenop sluit hij af met jenever. Zo blijft het bij hem goed. 

Ik overweeg om 1 fles te proberen met deze handelwijze, maar meer ook niet. Ik koop gewone beugelflessen en doe het sap daarin. Rechtstreeks uit de sappan. De flessen maak ik schoon met sulfiet.

2 opmerkingen:

  1. Meer door mindervrijdag, 09 april, 2021

    Ik hoop voor je dat het deze keer wel goed gaat en natuurlijk ook dat het goed van smaak zal zijn.
    Laat t.z.t. in een blogje weten wat het resultaat van je proberen is geworden.

    BeantwoordenVerwijderen

Inkomens en koopkracht over de laatste 40 - 50 jaar

Netto inkomen huishoudens  Na het programma Scheefgroei in de polder  van afgelopen zondag en die ook komende zondag wordt uitgezonden, kwam...